× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Wszystko, co musisz wiedzieć o zwyczaju jedzenia pałeczkami

×
Administrator
25-12-2016
Głęboko zakorzeniony w kulturze wschodu zwyczaj jedzenia pałeczkami, na początku może sprawić nam wiele trudności. Przyzwyczajeni do spożywania posiłku nożem, widelcem lub łyżką nie zastanawiamy się nad rygorystyczną etykietą, którą przypisuje się jedzeniu w krajach azjatyckich. Sama umiejętność trzymania i posługiwania się pałeczkami to tylko wierzchołek góry lodowej. Pod wodą natomiast kryje się cała kultura shokubunko, która posiada wiele zasad i wymienia największe błędy. Tradycja Najdawniejsze legendy mówią, że tradycję jedzenia pałeczkami zapoczątkowała chińska dynastia Xia, która żyła 2100-1600 lat p.n.e. Do naszych czasów nie przetrwały jednak żadne dowody, które mogłyby to poświadczyć. Najstarsze dokumenty, w których możemy doszukać się śladu używania pałeczek zwanych hashi pochodzą z 1100-771 roku p.n.e. Zwyczaj ten z Chin przeniósł się do Japonii, Korei, Tajlandii, Wietnamu i wielu innych krajów azjatyckich. Początkowo pałeczki wytwarzane były z drogiej kości słoniowej, a później z drewna. W dawnych czasach ozdabiano je kosztownymi kamieniami np.: agatem. Prócz materiału, z którego wykonywano hashi, od 5 tysięcy lat w kulturze shoubunko nic się nie zmieniło. Czynność ta jest odzwierciedleniem dawnych chińskich i japońskich zwyczajów oraz wierzeń. Sposób używania Dolną pałeczkę oprzyj na łuku pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym i podtrzymuj ją palcem serdecznym i środkowym. Górną (ruchomą) trzymaj kciukiem równolegle do dolnej, natomiast palcem wskazującym steruj nią. Pamiętaj, że górna pałeczka jest ruchoma i tylko nią się porusza. Najważniejsze zasady - Ryż spożywaj z miseczki, w której został podany - Gdy spożywasz posiłek pałeczkami, nie używaj innych sztućców - Jeśli dostaniesz zbyt duże kawałki jedzenia, przekrój je patyczkami - Podczas jedzenia pałeczkami siedź prosto i nie zbliżaj głowy do pałeczek, tylko pałeczki do głowy - Jeśli podadzą Ci w restauracji ciepły ręcznik zwany oshibori pamiętaj, że służy on wyłącznie do odświeżania rąk. - Gdy jesz pałeczkami zupę, wyciągnij z niej kawałki składników natomiast wywar wypij z miseczki - Gdy kosztujesz jedzenia ze wspólnego talerza, nie używaj do tego końcówek pałeczek, które bierzesz do ust - Kiedy kończysz używać pałeczek, musisz ułożyć je ostrymi końcami w lewym kierunku na specjalnej podkładce Tych błędów nie możesz popełnić: - podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek - oblizywanie pałeczek - wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu - trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos - nabijanie jedzenia na pałeczkę - mieszanie zupy pałeczkami - trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce - machanie pałeczkami nad daniem Ciekawostki W restauracjach azjatyckich kucharz lub osoba, która dotykała jedzenia, nie ma zwyczaju przyjmowania pieniędzy, jest to obowiązek kasjera. Kiedy chcesz wyrazić szacunek do kucharza w trakcie jedzenia musisz głośno siorbać, jeśli jednak jest to dla ciebie problem, możesz podejść do niego i powiedzieć „gochiso-sama deshita”, czyli „to była prawdziwa uczta”. W restauracji nie dawaj napiwków, ponieważ może to zostać źle odebrane. Pamiętaj, że Tajowie pałeczkami jedzą tylko makaron i weź pod uwagę fakt, że według ich wierzeń samotne spożywanie posiłku przynosi pecha. Mieszkańcy Azji dobierają pałeczki zgodnie ze swoim miejscem w społeczeństwie. W związku z tym, przeciętne azjatyckie domy korzystają z wierzbowych, bambusowych lub plastikowych pałeczek. Natomiast wysoka arystokracja posługuje się złotymi pałeczkami. W ostatnich latach najchętniej wybierane są pałeczki zrobione z jednego kawałka drewna, które zwane są waribashi.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów