WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O ZWYCZAJU JEDZENIA PAŁECZKAMI

JEDZENIE PAŁECZKAMI

Głęboko zakorzeniony w kulturze wschodu zwyczaj jedzenia pałeczkami, na początku może sprawić nam wiele trudności. Przyzwyczajeni do spożywania posiłku nożem, widelcem lub łyżką nie zastanawiamy się nad rygorystyczną etykietą, którą przypisuje się jedzeniu w krajach azjatyckich.

Sama umiejętność trzymania i posługiwania się pałeczkami to tylko wierzchołek góry lodowej. Pod wodą natomiast kryje się cała kultura shokubunko, która posiada wiele zasad i wymienia największe błędy. Tradycja Najdawniejsze legendy mówią, że tradycję jedzenia pałeczkami zapoczątkowała chińska dynastia Xia, która żyła 2100-1600 lat p.n.e. Do naszych czasów nie przetrwały jednak żadne dowody, które mogłyby to poświadczyć. Najstarsze dokumenty, w których możemy doszukać się śladu używania pałeczek zwanych hashi pochodzą z 1100-771 roku p.n.e. Zwyczaj ten z Chin przeniósł się do Japonii, Korei, Tajlandii, Wietnamu i wielu innych krajów azjatyckich.

Początkowo pałeczki wytwarzane były z drogiej kości słoniowej, a później z drewna. W dawnych czasach ozdabiano je kosztownymi kamieniami np.: agatem. Prócz materiału, z którego wykonywano hashi, od 5 tysięcy lat w kulturze shoubunko nic się nie zmieniło. Czynność ta jest odzwierciedleniem dawnych chińskich i japońskich zwyczajów oraz wierzeń.

Sposób używania Dolną pałeczkę oprzyj na łuku pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym i podtrzymuj ją palcem serdecznym i środkowym. Górną (ruchomą) trzymaj kciukiem równolegle do dolnej, natomiast palcem wskazującym steruj nią. Pamiętaj, że górna pałeczka jest ruchoma i tylko nią się porusza.

Najważniejsze zasady :

  • Ryż spożywaj z miseczki, w której został podany.
  • Gdy spożywasz posiłek pałeczkami, nie używaj innych sztućców.
  • Jeśli dostaniesz zbyt duże kawałki jedzenia, przekrój je patyczkami.
  • Podczas jedzenia pałeczkami siedź prosto i nie zbliżaj głowy do pałeczek, tylko pałeczki do głowy.
  • Jeśli podadzą Ci w restauracji ciepły ręcznik zwany oshibori pamiętaj, że służy on wyłącznie do odświeżania rąk.
  • Gdy jesz pałeczkami zupę, wyciągnij z niej kawałki składników natomiast wywar wypij z miseczki.
  • Gdy kosztujesz jedzenia ze wspólnego talerza, nie używaj do tego końcówek pałeczek, które bierzesz do ust.
  • Kiedy kończysz używać pałeczek, musisz ułożyć je ostrymi końcami w lewym kierunku na specjalnej podkładce.

Tych błędów nie możesz popełnić:
  • podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek,
  • oblizywanie pałeczek,
  • wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu,
  • trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos,
  • nabijanie jedzenia na pałeczkę,
  • mieszanie zupy pałeczkami,
  • trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce,
  • machanie pałeczkami nad daniem.

Ciekawostki

  • W restauracjach azjatyckich kucharz lub osoba, która dotykała jedzenia, nie ma zwyczaju przyjmowania pieniędzy, jest to obowiązek kasjera.
  • Kiedy chcesz wyrazić szacunek do kucharza w trakcie jedzenia musisz głośno siorbać, jeśli jednak jest to dla ciebie problem, możesz podejść do niego i powiedzieć „gochiso-sama deshita”, czyli „to była prawdziwa uczta”.
  • W restauracji nie dawaj napiwków, ponieważ może to zostać źle odebrane.
  • Pamiętaj, że Tajowie pałeczkami jedzą tylko makaron i weź pod uwagę fakt, że według ich wierzeń samotne spożywanie posiłku przynosi pecha.
  • Mieszkańcy Azji dobierają pałeczki zgodnie ze swoim miejscem w społeczeństwie.
  • W związku z tym, przeciętne azjatyckie domy korzystają z wierzbowych, bambusowych lub plastikowych pałeczek.
  • Natomiast wysoka arystokracja posługuje się złotymi pałeczkami.
  • W ostatnich latach najchętniej wybierane są pałeczki zrobione z jednego kawałka drewna, które zwane są waribashi.

Sprawdź naszę Wietnam wycieczki jeżeli chcesz sprawdzić jak zwyczaj jedzenia pałeczkami przeniósł się z Chin do Wietnamu.

footer-phone
Infolinia i rezerwacja:
801 011 864
pon.-pt.: 9:00 - 17:00
sob.: NIECZYNNE
footer-pin
Oddziały i biura sprzedaży LogosTour: