Podstawą afrykańskiej kuchni są różnego rodzaju mięsa i świeże owoce - na deser. Dominują tu potrawy, stanowiące odzwierciedlenie upodobań kulinarnych poszukiwaczy Czarnego Lądu. Dania mięsne i wszelkiego rodzaju gulasze warzywne to pewnego rodzaju spadek po kolonizatorach. Każdy afrykański kraj posiada własną, nieco inną tradycyjną kuchnię, zróżnicowaną głównie za pomocą aromatycznych przypraw i ziół. Większość potraw przygotowywanych na tym kontynencie to dania pikantne, mocno przyprawione. Można też wyróżnić dania, które smakują wszystkim. Takim przykładem mogą być dania sporządzone z kukurydzy. Najbardziej popularna jest owsianka z mielonej kukurydzy czy kukurydziana kasza. W tradycyjnej kuchni afrykańskiej nie można było znaleźć wieprzowiny, drobiu czy ryb. Wówczas źródłem łatwo przyswajalnego białka były owady. Warto spróbować także przepysznych, regionalnych owoców, które są często bardzo trudne do zdobycia w Polsce. Najczęściej z Afryką kojarzymy banany, papaje i ananasy. Do bardziej egzotycznych należą: karabola, marula czy kiwano. Często osładza się je jedynie miodem i podaje w postaci deseru.
Wszelkie prawa zastrzeżony. Zabrania sie kopiowania i rozpowszechniania prezentowanych
materiałow
Cookies
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych,
w tym badania Państwa zainteresowań co pozwoli na dopasowanie reklam wyświetlanych na innych
stronach www. Możecie Państwo samodzielnie określić w przeglądarce internetowej zarówno warunki
przechowywania jak i dostępu do cookies. Więcej: polityka prywatności