ŞAH PLOV (PŁOW SZACHA - KRÓLEWSKI PŁOW)

First Image

KRÓL AZERBEJDŻAŃSKIEGO STOŁU

W życiu zdarzają się szczególnie ważne okazje, które ludzie chcą w specjalny sposób uczcić. Na Kaukazie jest rzeczą oczywistą, iż trzeba to zrobić szczodrze zastawiając stół dla gości. W Azerbejdżanie na stole na pewno znajdzie się najbardziej znane danie kuchni azerbejdżańskiej – płow (az. plov/ aş). Ta potrawa jest również popularna w Azji Środkowej, jednak azerbejdżański płow rożni się wyraźnie od tamtejszej wersji bardziej wymagającym sposobem przyrządzania i składnikami. W żadnym innym kraju nie ma też tylu rodzajów płowu.

Podstawą tej potrawy jest ryż długoziarnisty, który przyrządza się specjalną techniką. Ziarna muszą być miękkie, ale nie mogą się zlepiać. Ryż przyprawia się szafranem, co oprócz wyraźnego polepszenia smaku daje też wspaniały aromat i piękny kolor. Szafran jest powszechnie używany w kuchni azerbejdżańskiej. Ta przyprawa jest uzyskiwana z pręcików kwiatu udomowionej odmiany krokusa (Crocus Sativus L.). Kwiat ten posiada 3-4 pręciki ognistego koloru, które wysuszone znane są pod nazwą szafranu. Na jeden kilogram szafranu trzeba zebrać pręcik z około 150 tys. kwiatów co sprawia, że jest to najdroższa przyprawa na świecie. W Azerbejdżanie głównym ośrodkiem uprawy szafranu jest półwysep Abszeron. Tu warto wspomnieć, że na terenie Azerbejdżanu znajduje się 9 stref klimatycznych. W kilku rejonach kraju uprawia się też ryż.

Wszystkie składniki płowu przyrządza się oddzielnie, po czym są one dodawane do ryżu. W Azerbejdżanie istnieją dziesiątki różnych odmian płowu, w zależności od rodzaju dodatków do ryżu:

  • səbzi - z zieleniną,
  • meyvə – z suszonymi owocami,
  • qiymə – z farszem mięsnym.

Bardzo dobra jest wersja, w której specjalizują się mieszkańcy Baku, często nazywana nar qovurma. W tej wersji do ryżu dodaje się smażone mięso z cebulą, kasztany, suszone śliwy, morele z rodzynkami. Jako mięsa używa się głównie baraniny lub drobiu.


Najbardziej efektowny jest Şah Plov (Płow Szacha - Królewski Płow), w skład którego wchodzi mięso (kura lub dzikie ptactwo, albo baranina), kasztany, suszone śliwy i morele, rodzynki. Zawija się go w cienkie chleby lavaş, przypominające bardzo płaski placek. Każdy z nich smaruje się masłem i zlepia tworząc formę tortu, po czym się go zapieka.

Płow jest daniem bardzo pracochłonnym, na przygotowanie którego trzeba poświęcić wiele czasu i dlatego bardzo niewiele restauracji zamieszcza go w swoim menu, a i w tym przypadku jest on z reguły tylko na specjalne i wcześniejsze zamówienie.

Na każdym azerbejdżańskim weselu płow jest obowiązkowym i koronnym daniem. Na wielu weselach, zwłaszcza w Baku, na stół pary młodej podawany jest płonący płow, co odbywa się w bardzo efektowny sposób.

Odwiedź z nami Azerbejdżan i skosztuj przysmaków jego niezwykłej kuchni.

footer-phone
Infolinia i rezerwacja:
801 011 864
pon.-pt.: 9:00 - 17:00
sob.: NIECZYNNE
footer-pin
Oddziały i biura sprzedaży LogosTour: