× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Street food – czyli jedzenie na ulicy. Co musisz o nim wiedzieć.

×
Administrator
25-09-2016
Pojęcie jest dosyć proste - "jedzenie na ulicy". Podróżując po świecie często spotykamy się z tym zjawiskiem, często też sami z niego korzystamy. Uliczne budki czy stoiska z jedzeniem są świetną alternatywą dla bogato zastawionych stołów hotelowych. Powód jest prosty: jedzenie jest pyszne, przyrządzone według tradycyjnych receptur, a w dodatku jest tanie. Wystarczy wybrać się do Bangkoku, Delhi czy Pekinu i przekonać się, że tamtejsze stoiska z jedzeniem są kwintesencją smaku, zapachu i tego wszystkiego, co może nie tylko zaspokoić nasz głód, ale też zachwycić nasze kubki smakowe. Prawdą jest też, że stołowanie się w takich miejscach może być też niebezpieczne dla naszego zdrowia. Czy w takim przypadku stoiska z jedzeniem najlepiej jest omijać szerokim łukiem? Przestrzegając poniższych zasad unikniemy nieprzyjemnych przygód i przykrych konsekwencji. 8 wskazówek o których należy pamiętać: 1. Jedz w tych miejscach, gdzie jedzą miejscowi. Widząc puste stoliki niewielkiej restauracji, obok której mnożą się klienci stoiska z lokalnym jedzeniem - wybierz to właśnie stoisko. Najlepiej jest natomiast spytać o rekomendację. Na pewno recepcjonista w hotelu lub kierowca rikszy pomogą Ci w wyborze. 2. Jeśli coś dziwnie pachnie i niesmakowicie wygląda, lepiej tego nie jedz. 3. Zwróć uwagę na to, co wrzucają do garnka uliczni kucharze. Często są nimi osoby nieznające języka angielskiego. Wówczas ciężko jest zapytać czy w daniu znajduje się kolendra, na którą mamy uczulenie. Najlepiej jeść to, co zostało przygotowane na Twoich oczach. 4. Wszelkie owoce i warzywa należy umyć przed zjedzeniem wodą z butelki. 5. Najlepiej zrezygnować z kupowania mięsa czy ryb, zwłaszcza gdy nie wyglądają i nie pachną świeżo. 6. Jeśli jest coś dziwnego w zachowaniu sprzedawcy lub w wyglądzie stoiska, co wzbudza Twoje podejrzenia - nie stołuj się tam. 7. Nie zamawiaj napojów z dodatkiem kostek lodu. 8. Uliczne stoiska z jedzeniem są charakterystyczne głównie dla krajów egzotycznych, dlatego zaszczep się i uniknij niechcianych konsekwencji zatrucia. Pamiętaj o tym wszystkim i ciesz się z urlopu!
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów