× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Sri Lanka - aromat najlepszej herbaty.

×
Administrator
16-10-2016
Herbata - niezastąpiony napój śniadaniowy, towarzyszka wszelkich spotkań, pijana i uwielbiana przez wszystkich.

Czarna, zielona, czerwona, skąd się wzięła?

Zapewne wiele osób potrafi wskazać miejsce, w którym znajdują się jej największe plantacje, ale czy wiecie w jaki sposób jest zbierana?

Poznajcie Sri Lankę - wyspę wielu aromatów: cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, pieprzu ale przede wszystkim niesamowitej herbaty, podbijającej serca smakoszy na całym świecie.
To najlepszy prezent jaki można przywieźć z podróży na Sri Lankę.

Skąd się wzięła?
Cejlon początkowo słynął z kawy, którą zaczęli tu uprawiać Brytyjczycy nastawieni na zbijanie wielkich majątków.
Ogromne tereny zostały przez nich wykarczowane na potrzebę kawowego przemysłu, który w XIX wieku został zaatakowany przez rdzę kawową.
Był to rodzaj grzyba, który w szybkim tempie zniszczył wszelkie plantacje w środkowej części Sri Lanki.
Zaraza szybko rozprzestrzeniała się z jednej plantacji na drugą, niszcząc przy tym uprawy kawy.

Większość brytyjskich plantatorów musiała opuścić wyspę z niczym.
Wówczas w latach 70- tych XIX wieku Sri Lanka stała się miejscem, gdzie zaczęto uprawiać herbatę.

W 1867 roku, szkocki plantator kawy - James Taylor, pionier uprawy chinowca (z którego otrzymywano lek na malarię) obsadził cejlońskie wzgórza pierwszymi krzakami herbaty z Indii.
Taylor nie tylko korzystał z cennych rad innych, równie doświadczonych plantatorów, ale także był pomysłodawcą techniki zbioru „dwóch listków i pączka”.
W ten sposób Sri Lanka rozpoczęła nowy rozdział w historii plantacji.

Jak zbierać?
Najlepsza gatunkowo herbata, zbierana jest ręcznie.
Zbieraczami są głównie kobiety, które skrupulatnie odrywają jedynie 2-3 najświeższe, najmłodsze i najbardziej soczyste listki.
Następnie liście poddawane są procesowi więdnięcia, potem skręcane i na sam koniec fermentowane.

Co ciekawe, herbata czarna, biała i zielona pochodzą z tego samego krzaka - białą otrzymuje się z najmłodszych listków, natomiast zielona, w przeciwieństwie do czarnej, nie jest poddawana procesowi fermentacji.
Z częściowej fermentacji otrzymuje się natomiast herbatę czerwoną.
Po tym procesie herbata jest sortowana, mieszana i pakowana.
W ten oto sposób nietuzinkowy smak cejlońskiej herbaty, trafia wprost do naszych filiżanek.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów