× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Smaki Sycylii

×
27-02-2019
Włoska kuchnia jest ceniona na całym świecie. Opiera się na prostych daniach przyrządzanych z najwyższej jakości składników. Niemal każdy region może pochwalić się charakterystycznymi tylko dla siebie przysmakami. Nie inaczej jest z Sycylią. Oto włoskie dania, których koniecznie musisz skosztować podczas kulinarnej podróży przez Sycylię.

1)    Taormina – Cannoli
Podróż zaczynamy na północy wyspy. Prowincja Messina, w której leży Taormina, słynie przede wszystkim z wyrobów cukierniczych. Choć cannoli znajdziemy na całej wyspie, to właśnie Messina jest jednym z miejsc, w których zaczęto je przyrządzać jako pierwsze. Przysmak ten pojawił się na północy Sycylii w czasach Emiratu Sycylii, kiedy wyspa znajdowała się pod panowaniem Arabów. Stąd jego podobieństwo do bliskowschodnich deserów. Cannoli składają się z rurek ze smażonego ciasta nadzianych słodkim, kremowym nadzieniem, zazwyczaj na bazie sera ricotta. Początkowo przyrządzano je w czasie karnawału. Dziś Sycylijczycy cieszą się nimi przez cały rok.

2)    Katania – Pasta alla Norma
Pierwsze skojarzenie z włoską kuchnią? Oczywiście makaron? Podróżując przez Włochy można spróbować go na setki sposobów. Katania, leżąca w prowincji o tej samej nazwie, może pochwalić się własnym makaronowym daniem – pasta alla Norma. Nazwa wzięła się rzekomo od reakcji włoskiego pisarza Nino Martoglio kiedy pierwszy raz skosztował tego dania. Miał on krzyknąć „Oto Norma”, nawiązując do wspaniałości opery „Norma”. Do przyrządzenia pasta alla Norma używa się pasty macaroni, pomidrów, smażonych bakłażanów, startego sera ricotta i bazylii.

3)    Agrigento – Taganu
Taganu pochodzi z leżącej nieopodal Agrigento niewielkiej miejscowości Aragona. Tradycyjnie przyrządza się je w Wielkanoc. Nazwa tego dania pochodzi od nazwy naczynia z gliny, w którym się je piecze. Taganu składa się z warstw makaronu, sera tuma i mięsnego sosu. Po upieczeniu danie to ma kształt tortu.

4)    Marsala – Wino Marsala
Marsala to najczęściej słodkie wino przypominające porto lub sherry. Jest to wino wzmacniane, co oznacza, że dodaje się do niego destylowanego alkoholu aby przerwać proces fermentacji. Wino to rozsławił angielski kupiec John Woodhouse, który przybył do Marsali w 1773 roku i postanowił zabrać je ze sobą do Anglii. Odniosło tam ono tak duży sukces, że w 1796 roku Woodhouse powrócił na Sycylię, gdzie sam zajął się jego produkcją.

5)    Palermo – Panelle
Odwiedzając Palermo koniecznie musisz spróbować najpopularniejszego w mieście cibo da strada czyli street foodu. Panelle to smażone, cienkie placki z ciecierzycy, podawane same lub w pszennej bułce. Można je dostać w licznych friggitorie, czyli straganach sprzedających smażone przekąski na ulicach miasta. Sprzedawcy często przed smażeniem wylewają ciasto na specjalne formy z kwiatowymi wzorami, które można potem zobaczyć na panelle. Rosnąca popularność tej przekąski sprawiła, że dziś można je dostać nie tylko na ulicy, ale też w lokalnych restauracjach.


Odkryj smaki Sycylii z LogosTour
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów