× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

SAP - syrop klonowy

×
LogosTour
02-07-2018
Od czego najlepiej zacząć dzień będąc w Kanadzie? Od wysokiego stosu gorących pancake’ów oblanych słodkim syropem klonowym. Kanada jest największym eksporterem tego produktu – w 2016 roku kanadyjscy producenci wypuścili w świat 45 milionów kilogramów syropu klonowego. Łącznie ponad 80% syropu klonowego, który trafia na stoły na całym świecie pochodzi z Kanady, w tym najwięcej z prowincji Quebec. Aby dbać o standardy jakości syropu i promować go na świecie, w 1975 roku powstał Międzynarodowy Instytut Syropu Klonowego.

Zanim z drzewa będzie można pozyskać sok klonowy („sap”), który później będzie można przetworzyć na syrop, musi ono rosnąć przez około 40 lat. Z takiego drzewa w ciągu jednego sezonu można uzyskać 35-55 litrów soku. Aby powstał jeden litr syropu klonowego, potrzebne jest go aż 40 litrów. Wszystko zaczyna się wczesną wiosną, kiedy panujące w ciągu dnia dodatnie temperatury sprawiają, ze ciśnienie wewnątrz drzewa jest większe niż na zewnątrz, sok wypływa przez umieszczony w pniu drzewa kranik. Nocą, kiedy temperatura spada poniżej zera, zjawisko to spowalnia, aż w końcu ustaje. Rozpoczyna się na nowo dopiero następnego dnia. Proces ten trwa w sumie przez około 6 tygodni. W szczytowym momencie uzyskuje się najlepszy sok, zawierający od 2 do 5% cukru. Pod koniec traci on jednak na jakości i zawartość cukru wynosi poniżej 1%. Syrop klonowy znany jest jednak ze swojego słodkiego smaku, a ten dobrej jakości powinien zawierać w sobie minimum 66% cukru. Sok gotuje się i redukuje do momentu, kiedy zamieni się w słodki syrop. Jest to długa i mozolna praca.

Nic dziwnego, że ten uwielbiany na całym świecie przysmak doczekał się wielu podróbek. W centrum batalii prawnej znalazł się w 2011 roku McDonald’s, który w amerykańskim stanie Vermont włączył do swojego menu owsiankę z owocami i syropem klonowym (z ang. maple). Prawo stanowe zabrania jednak używania nazwy maple w przypadku produktów, które nie są w 100% czystym, oryginalnym syropem klonowym. Syrop na owsiance McDonald’s nie spełniał tego kryterium.

Syrop klonowy stał się symbolem Kanady, a liść klonu znajduje się nawet na kanadyjskiej fladze. Każdej wiosny Kanadyjczycy ściągają na farmy, na których jest produkowany, aby świętować le temp des sucres, aby zjeść tradycyjny posiłek składający się zazwyczaj z szynki, omletu, zupy z groszku, pieczonej fasoli, kiełbasy, ziemniaków, pancake’ów – wszystko to oczywiście z dodatkiem gwiazdy wieczoru. W wielu prowincjach uczniowie odwiedzają farmy, na których produkuje się syrop podczas wycieczek szkolnych, aby nauczyć się wszystkiego o tym procesie. Butelki tego specjału to popularny produkt w sklepach z pamiątkami, ale też często prezent, który przedstawicielom innych krajów przekazują Kanadyjscy dyplomaci.

Podróżując przez Kanadę warto skorzystać okazji i spróbować prawdziwego, kanadyjskiego syropu klonowego w tak wielu odsłonach, jak to możliwe. I zabrać ze sobą przynajmniej jedną butelkę jako pamiątkę.

Wybierz się na jedną z proponowanych przez nas wycieczek do Kanady
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów