× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Poznaj smakowitą historię pizzy

×
LogosTour
17-06-2016
Chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu nie spróbowałaby pizzy. Pizzerie można znaleźć w każdym większym mieście na niemal wszystkich kontynentach – wyjątkiem jest tylko Antarktyda.
Kucharze prześcigają się w coraz wymyślniejszych dodatkach, a marketowe półki uginają się od gotowych, mrożonych pizz do przygotowana w kilka minut.
Skąd jednak wywodzi swoje korzenie kultowy placek?

Pizza w starożytności

Już kilka tysięcy lat temu starożytni Egipcjanie zajadali się okrągłym, cienkim chlebkiem posmarowanym tłuszczem. Ten ubogi protoplasta pizzy był podstawą wyżywienia biedniejszej ludności.
Wypiekano go z zaledwie kilku składników i wyglądem bardziej przypominał podpłomyk, niż współczesną pizzę. Jednak już wtedy zaczęto używać kamiennych pieców – zapewniały wyjątkową chrupkość.
Historycy podają, że podobne danie serwowano również w antycznej Grecji.
Niestety, i tym razem pizza nie trafiła na stoły arystokracji.
Płaskim plackiem posmarowanym oliwą z oliwek i posypanym czosnkiem z ziołami pożywiali się głównie mniej zamożni członkowie greckiego społeczeństwa. Również rzymscy plebejusze zasmakowali w tej prostej i smacznej potrawie.

Pizzę zmieniły… pomidory
Nawet w XVI wieku nikt nie wpadł na to, aby na pieczonych plackach położyć coś więcej niż zioła i oliwę.
Nic dziwnego, że nadal nie zyskały uznania i dominowały raczej w kuchni niższych warstw społecznych we Włoszech.
Wszystko zmieniło odkrycie pomidorów, które zaczęto masowo sprowadzać z Ameryki.
Czerwony, aromatyczny sos w połączeniu z chrupiącym chlebkiem i aromatycznymi dodatkami przykuł uwagę kucharzy.
I pewnie do dzisiaj pizza byłaby tylko lokalnym przysmakiem, gdyby nie jeden z nich – Rafał Esposito.

Królewska pizza – pizza neapolitańska
W 1899 roku królowa Małgorzata Sabaudzka postanowiła odwiedzić Neapol.
W tym czasie Rafał Esposito był jednym z najbardziej znanych kucharzy tego miasta i postanowił uczcić przybycie królowej wyjątkowym daniem. Przygotował pizzę w kolorach flagi Włoch: ciasto posmarował sosem z pomidorów, a na nim ułożył plasterki białej mozzarelli i zielonej, świeżej bazylii. Nazwał ją „Margeritha” – na cześć królowej Małgorzaty.
Pizza neapolitańska była przełomem w historii tej potrawy – od tamtej pory zaczęli doceniać ją włoscy arystokraci, a z czasem cały świat. O tym, jak ważny dla Włochów jest akurat ten rodzaj pizzy może świadczyć fakt, że Wspólnota Europejska oficjalnie uznała pizzę neapolitańską jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność.
Od tej pory składniki użyte do jej przygotowania oraz sam proces zostały obwarowane wieloma nakazami, m.in. wymogiem użycia określonej mozzarelli z mleka bawolic czy czasem pieczenia nieprzekraczającym 90 sekund.

Najlepsza pizza? Tylko we Włoszech!
Zwiedzając różne regiony Włoch koniecznie wybierz się do pizzerii. Na Sycylii skosztujesz pizzy z lokalnymi czarnymi oliwkami, a na Sardynii z karczochami.
W Apuli miłośnicy owoców morza mogą rozkoszować się pizzą z anchois, a rzymskie restauracje zdominowała Quatro Stagioni. Niezależnie od miejsca, Włosi z lubością jedzą pizzę rękoma.
Możesz zapomnieć o sztućcach – złóż trójkąt pizzy na pół, skrop go oliwą z ziołami i jedz.
Smacznego!
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów