× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Poznaj 4 najdziwniejsze potrawy świata

×
LogosTour
14-06-2016
Kuchnia danego kraju mówi więcej o jego zwyczajach i kulturze niż jakakolwiek książka. Pikantna hinduska kuchnia zyskała wielu zwolenników, a włoskie pizze i makarony od dawna goszczą również na naszych stołach. Istnieją jednak potrawy uznawane za prawdziwe rarytasy i jednocześnie budzące w turystach silne, nie zawsze pozytywne emocje. Czy odważysz się skosztować tych tradycyjnych dań?

Haggis
Szkocki specjał, w skład którego wchodzą zmielone owcze podroby: serce, wątroba i płuca. Szkoci dodają do nich cebulę, mąkę owsianą i przyprawy, po czym wypełniają tą masą owczy żołądek i gotują przez kilka godzin. O ile samo danie wygląda dość odpychająco, o tyle jego smak może przypaść do gustu. Co ciekawe, w Szkocji jest tak popularne, ze można kupić je nawet w supermarkecie! Hákarl Tradycyjna islandzka potrawa, która stanowi prawdziwe wyzwanie dla zmysłu powonienia i smaku. Islandczycy fermentują mięso rekina żarłacza, po czym suszą je przez kilka miesięcy. W tym czasie naturalne toksyny całkowicie się rozpuszczają, pozostawiając intensywny smak amoniaku i mocny, dość odrzucający zapach. O jego sile może świadczyć fakt, że przy pierwszej próbie zjedzenia tego delikatesu zalecane jest zatkanie nosa. Smażone tarantule i cykady Dawniej stanowiły źródło białka dla ubogich kambodżańskich rodzin, a dziś są traktowane jak rarytas. Pająki smaży się na patelni z dodatkiem soli i czosnku lub obtacza w cieście i wrzuca na kilkanaście sekund do wrzącego tłuszczu. Podobnie postępuje się ze świerszczami, które jednak zachwycają delikatnym smakiem i chrupkością nawet turystów. Najpierw jednak trzeba się przełamać i zdecydować na skosztowanie owada. Kopi luwak Może nie jest potrawą, ale doskonale pasuje do tego zestawienia. To wyjątkowa kawa zupełnie pozbawiona goryczki, której smak, zapach i nawet konsystencja nie mają sobie równych. Pochodzi z Indonezji i kosztuje nawet 1000 euro za kilogram! W produkcji tego niezwykłego napoju najważniejsza jest cyweta – zwierzątko, które żywi się najdojrzalszymi owocami kawowca i wydala… nadtrawione nasiona kawy. Te są z kolei opłukiwane, prażone i sprzedawane koneserom czarnego napoju. To zaledwie niewielka część tego, czego możesz spróbować w różnych miejscach świata. Przy takich specjałach nasze flaczki czy bigos nie powinny budzić grozy u cudzoziemców. Jesteśmy jednak przekonani, że wszystkiego warto spróbować lub chociaż obejrzeć. W podróż ruszamy przecież po to, przy przeżywać, doświadczać i… smakować.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów