× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Poznaj 4 najdziwniejsze potrawy świata

×
LogosTour
14-06-2016
Kuchnia danego kraju mówi więcej o jego zwyczajach i kulturze niż jakakolwiek książka. Pikantna hinduska kuchnia zyskała wielu zwolenników, a włoskie pizze i makarony od dawna goszczą również na naszych stołach. Istnieją jednak potrawy uznawane za prawdziwe rarytasy i jednocześnie budzące w turystach silne, nie zawsze pozytywne emocje.
Czy odważysz się skosztować tych tradycyjnych dań?

Haggis
Szkocki specjał, w skład którego wchodzą zmielone owcze podroby: serce, wątroba i płuca. Szkoci dodają do nich cebulę, mąkę owsianą i przyprawy, po czym wypełniają tą masą owczy żołądek i gotują przez kilka godzin. O ile samo danie wygląda dość odpychająco, o tyle jego smak może przypaść do gustu. Co ciekawe, w Szkocji jest tak popularne, ze można kupić je nawet w supermarkecie!
Hákarl Tradycyjna islandzka potrawa, która stanowi prawdziwe wyzwanie dla zmysłu powonienia i smaku. Islandczycy fermentują mięso rekina żarłacza, po czym suszą je przez kilka miesięcy. W tym czasie naturalne toksyny całkowicie się rozpuszczają, pozostawiając intensywny smak amoniaku i mocny, dość odrzucający zapach. O jego sile może świadczyć fakt, że przy pierwszej próbie zjedzenia tego delikatesu zalecane jest zatkanie nosa.
Smażone tarantule i cykady Dawniej stanowiły źródło białka dla ubogich kambodżańskich rodzin, a dziś są traktowane jak rarytas. Pająki smaży się na patelni z dodatkiem soli i czosnku lub obtacza w cieście i wrzuca na kilkanaście sekund do wrzącego tłuszczu. Podobnie postępuje się ze świerszczami, które jednak zachwycają delikatnym smakiem i chrupkością nawet turystów.
Najpierw jednak trzeba się przełamać i zdecydować na skosztowanie owada.
Kopi luwak Może nie jest potrawą, ale doskonale pasuje do tego zestawienia. To wyjątkowa kawa zupełnie pozbawiona goryczki, której smak, zapach i nawet konsystencja nie mają sobie równych. Pochodzi z Indonezji i kosztuje nawet 1000 euro za kilogram! W produkcji tego niezwykłego napoju najważniejsza jest cyweta – zwierzątko, które żywi się najdojrzalszymi owocami kawowca i wydala… nadtrawione nasiona kawy. Te są z kolei opłukiwane, prażone i sprzedawane koneserom czarnego napoju.

To zaledwie niewielka część tego, czego możesz spróbować w różnych miejscach świata. Przy takich specjałach nasze flaczki czy bigos nie powinny budzić grozy u cudzoziemców. Jesteśmy jednak przekonani, że wszystkiego warto spróbować lub chociaż obejrzeć. W podróż ruszamy przecież po to, przy przeżywać, doświadczać i… smakować.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów