× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Jak zachować się w Japonii – poznaj 3 zaskakujące zasady

×
LogosTour
15-06-2016

Japońskie zwyczaje bywają zaskakujące nawet dla najbardziej obeznanych podróżników. Gaijin’om – jak na obcokrajowców mówią Japończycy – wiele się wybacza, ale niektórych faux pas naprawdę łatwo jest uniknąć i jednocześnie zdobyć przychylność mieszkańców wyspiarskiego kraju.

Nigdy nie dawaj… napiwków
Po wyjątkowo smacznym posiłku (o który w Japonii nie trudno) chętnie sięgniesz do portfela po hojny napiwek. O dziwo to, co w innych krajach jest przyjęte za normę i wręcz oczekiwane, przeciętnego japońskiego kelnera może nawet obrazić. Najczęściej pełny rachunek otrzymasz wraz z zamówionymi daniami, ale opłaca się go dopiero w kasie ulokowanej zazwyczaj przy wyjściu. Zamiast napiwku możesz zdecydować się na drobny podarunek, np. czekoladki lub po prostu pochwalić smak potraw, ale nie jest to w żaden sposób wymagane. Zawsze zjadaj wszystko O ile nikt nie oczekuje napiwku za wykonywaną przez siebie pracę, o tyle niemal każdy kucharz pragnie zobaczyć po posiłku zupełnie pusty talerz. Zjedzenie całej podanej porcji jest wyrazem najwyższego uznania dla gospodarza i osoby przygotowującej jedzenie. Pamiętaj również o tym, aby nie zostawiać pałeczek wbitych w ryż lub, co gorsza, nie wskazywać za ich pomocą innych osób. Takie zachowanie jest ściśle związane z obrządkami pogrzebowymi i wprowadzi prawdziwie grobową atmosferę przy stole. Przed wejściem do mieszkania, restauracji czy świątyni zawsze zdejmuj buty Jeśli przed wejściem do jakiegokolwiek budynku widzisz podniesiony, ok 15-centymetrowy próg, to znak, że konieczne jest zdjęcie butów. Do dzisiaj w domach, świątyniach i tradycyjnych restauracjach używa się mat tatami. Maty te są dość kosztowne i łatwo ulegają zabrudzeniu oraz zniszczeniu, dlatego też chodzi się po nich bez żadnego obuwia. Zdjęcie butów jest również wyrazem szacunku dla gospodarza lub miejsca kultu, nawet jeśli nie ma tam wyżej wymienionych mat. Jak widać, wprowadzenie w życie tych trzech zasad jest proste i przyjemne. Przywiązani do tradycji Japończycy z ogromną radością powitają gaijin’a, który ich przestrzega. Dzięki temu zwiedzanie Japonii stanie się jeszcze przyjemniejsze.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów