× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Australijskie dania, które chcesz… i których zdecydowanie nie chcesz spróbować

×
Administrator
24-07-2016
O Australii mówi się żartobliwie jako o kraju odwróconym do góry nogami. Niektórzy twierdzą nawet, że to samo można powiedzieć o australijskiej kuchni. Oprócz wyraźnych brytyjskich wpływów przejawiających się w zamiłowaniu do klasycznych fish and chips, spotkać się można ze smakami, delikatnie mówiąc, zaskakującymi. Czy chciałbyś skosztować tych australijskich przysmaków? Vegemite Kultowa przyprawa której popularności nie mogą zrozumieć obcokrajowcy. Wyobraź sobie skondensowaną maggi, która jest jeszcze bardziej słona i intensywna w smaku. Australijczycy używają jej jako pasty do tostów i chętnie dodają do innych potraw. Dla większości turystów pierwsze spotkanie z Vegemite jest również ostatnim. Tort Pawłowej - poezja smaku Delikatny, puszysty i bardzo słodki - taki właśnie jest tort, który powstał ku czci odwiedzającej wówczas Australię baleriny Anny Pawłowej. Podstawą tego wypieku są lekko wilgotne bezy, zamieniające się w rozpływającą się w ustach piankę. Towarzyszą im bita śmietana i owoce. Lamingtony - narodowe ciastko Australii Słynne lamingtony to nic innego, jak biszkopt polany cienką warstwą czekolady i obtoczony w wiórkach kokosowych. Dostaniesz je niemal wszędzie - od restauracji, po przydrożne kioski i supermarkety. Mieszkańcy Australii szaleją za nimi, a my polecamy je jako dodatek do porannej kawy. Larwy owadów, czyli białko w czystej formie Tak, dobrze przeczytałeś. W Australii możesz kupić pieczone, smażone, panierowane lub suszone larwy pokaźnych rozmiarów. Według niektórych w smaku przypominają nieco kurczaka lub gotowane jajko. Inni twierdza, że wyczuwają w nich nuty migdałów. Jeśli zdecydujesz się ich skosztować, pamiętaj, że zawierają dużo cennego białka i minerałów, a bardzo mało tłuszczu. Zdrowa i budząca grozę przekąska! Mięso z kangura i krokodyla Na sam koniec coś dla miłośników smacznych mięs. W kilku miejscach w Australii można skosztować lub własnoręcznie upiec mięso z kangura, krokodyla czy emu. Każde z nich jest ubogie w tłuszcze, ale ma jednocześnie bardzo bogaty smak. Szczególnym powodzeniem cieszą się steki oraz kiełbaski. Czasem można znaleźć je w meat pie, czyli ciastku z mięsnym wkładem, podawanym zwykle do piwa. Od pysznych słodyczy po owady kojarzące się z chińskimi targami - oto, co ma do zaoferowania różnorodna kuchnia australijska. Bez obaw - oprócz wymienionych ciekawostek możesz również wgryźć się w soczysty burger z burakiem czy wyruszyć na uwielbianego przez Australijczyków grilla. Jednego jesteśmy pewni - w Australii nie będziesz chodził głodny!
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów