AUSTRALIJSKIE DANIA, KTÓRE CHCESZ… I KTÓRYCH ZDECYDOWANIE NIE CHCESZ SPRÓBOWAĆ
24.07.2016, Autor: Administrator
24.07.2016, Autor: Administrator
AUSTRALIJSKIE DANIA
O Australii mówi się żartobliwie jako o kraju odwróconym do góry nogami. Niektórzy twierdzą nawet, że to samo można powiedzieć o australijskiej kuchni. Oprócz wyraźnych brytyjskich wpływów przejawiających się w zamiłowaniu do klasycznych fish and chips, spotkać się można ze smakami, delikatnie mówiąc, zaskakującymi. Czy chciałbyś skosztować tych australijskich przysmaków?
- Vegemite - ultowa przyprawa której popularności nie mogą zrozumieć obcokrajowcy. Wyobraź sobie skondensowaną maggi, która jest jeszcze bardziej słona i intensywna w smaku. Australijczycy używają jej jako pasty do tostów i chętnie dodają do innych potraw. Dla większości turystów pierwsze spotkanie z Vegemite jest również ostatnim.
- Tort Pawłowej - poezja smaku. Delikatny, puszysty i bardzo słodki - taki właśnie jest tort, który powstał ku czci odwiedzającej wówczas Australię baleriny Anny Pawłowej. Podstawą tego wypieku są lekko wilgotne bezy, zamieniające się w rozpływającą się w ustach piankę. Towarzyszą im bita śmietana i owoce.
- Lamington - narodowe ciastko Australii. Słynne lamingtony to nic innego, jak biszkopt polany cienką warstwą czekolady i obtoczony w wiórkach kokosowych. Dostaniesz je niemal wszędzie - od restauracji, po przydrożne kioski i supermarkety. Mieszkańcy Australii szaleją za nimi, a my polecamy je jako dodatek do porannej kawy.
- Larwy owadów, czyli białko w czystej formie Tak, dobrze przeczytałeś. W Australii możesz kupić pieczone, smażone, panierowane lub suszone larwy pokaźnych rozmiarów. Według niektórych w smaku przypominają nieco kurczaka lub gotowane jajko. Inni twierdza, że wyczuwają w nich nuty migdałów. Jeśli zdecydujesz się ich skosztować, pamiętaj, że zawierają dużo cennego białka i minerałów, a bardzo mało tłuszczu. Zdrowa i budząca grozę przekąska!
- Mięso z kangura i krokodyla. Na sam koniec coś dla miłośników smacznych mięs. W kilku miejscach w Australii można skosztować lub własnoręcznie upiec mięso z kangura, krokodyla czy emu. Każde z nich jest ubogie w tłuszcze, ale ma jednocześnie bardzo bogaty smak. Szczególnym powodzeniem cieszą się steki oraz kiełbaski. Czasem można znaleźć je w meat pie, czyli ciastku z mięsnym wkładem, podawanym zwykle do piwa.
Od pysznych słodyczy po owady kojarzące się z chińskimi targami - oto, co ma do zaoferowania różnorodna kuchnia australijska. Bez obaw - oprócz wymienionych ciekawostek możesz również wgryźć się w soczysty burger z burakiem czy wyruszyć na uwielbianego przez Australijczyków grilla. Jednego jesteśmy pewni - w Australii nie będziesz chodził głodny!