6 PRZYSMAKÓW KUCHNI KAUKASKIEJ

KUCHNIA KAUKASKA

Bogata w smaki i aromaty z wieloletnią tradycją oraz niecodziennymi zwyczajami. Kuchnia kaukaska jest jedną z ciekawszych na całym świecie.

Bogata w smaki i aromaty z wieloletnią tradycją oraz niecodziennymi zwyczajami. Kuchnia kaukaska jest jedną z ciekawszych na całym świecie. Łagodny zróżnicowany klimat pozwala na obfite zbiory płodów rolnych, w tym wielu aromatycznych przypraw. Ciepłe słońce sprawia, że rosną tam soczyste pomidory, arbuzy, bakłażany, melony i winogrona. Tereny górskie, są natomiast idealnym miejscem na hodowle baraniny i setek gatunków sera. Wszystko to sprawia, że można zjeść tam naprawdę pyszne potrawy. Czego warto spróbować? 1. Kharcho Zupa mięsna, która wyglądem przypomina polski gulasz, jednak jej smak jest zupełnie inny. Głównymi składnikami jest wołowina lub jagnięcina, a także orzechy włoskie. Do zupy dodaje się też koncentrat pomidorowy lub kwaśne śliwki. Tajemniczym składnikiem tej najbardziej znanej w Gruzji zupie, jest suszony liść błękitnej kozieradki. 2. Chaczapuri Tradycyjna gruzińska potrawa, która występuje w różnych odmianach. Zazwyczaj jest to drożdżowy placek zapiekany z serem. Często do potrawy tej dodaje się też jajko lub pastę z czerwonej fasoli. Od najdawniejszych czasów jest to podstawowe danie gruzińskiej diety. Wiąże się to z faktem, że region Kaukazu to praojczyzna pszenicy i sera. 3. Chinkali Pierożki nadziewane mięsem, twarogiem lub ziemniakami, z których po ugryzieniu wypływa aromatyczny bulion. Tajemnicą tych pierożków jest dobrze doprawione mięso wieprzowe, do którego warto dodać świeżo siekaną kolendrę. Jest to bardzo popularne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji. 4. Dolmades Gołąbki zwijane z liści winogrona, w których wnętrzu znajduje się mięso jagnięce i ryż. Czasami robiona jest wersja dla wegetarian, a wtedy zamiast mięsa do ryżu dodaje się dodatki, takie jak: cebula, czosnek, orzeszki piniowe lub rodzynki. Zazwyczaj podawane są na ciepło, a w przypadku podawania na zimno, jako przekąska, polewa się je sosem oliwkowo-cytrynowym. 5. Czurczela Jest to słodki przysmak kuchni gruzińskiej, który w Armenii nazywa się Sudżuchem. Często uważa się go za narodowego snickersa, choć smakiem nieco od niego odbiega. W jego skład wchodzą orzechy, migdały, morele czy tez brzoskwinie oraz syrop z jabłek, granatów lub moreli. Duża ilość glukozy i fruktozy sprawia, że ma doskonałe wartości odżywcze. 6. Adżika Pikantna i aromatyczna przyprawa, która stworzona została dla zapewnienia zdrowego i smacznego jedzenia kaukaskim bacom, którzy udawali się w wysokie góry. W przyprawie tej zawarta jest bardzo duża ilość witamin. Znane są jej różne formy ponieważ może być zielona lub czerwona, a także sucha lub mokra. Dania te najlepiej smakować będą wśród lokalnej kultury i w towarzystwie miejscowej ludności, która emanuje rodzinnym ciepłem i gościnnością. Jeśli masz ochotę wyjechać w głąb Kaukazu, zachęcamy do zapoznania się z wycieczką.

footer-phone
Infolinia i rezerwacja:
801 011 864
pon.-pt.: 9:00 - 17:00
sob.: NIECZYNNE
footer-pin
Oddziały i biura sprzedaży LogosTour: