6 PRZYSMAKÓW AUSTRALII
20.11.2016, Autor: Administrator
20.11.2016, Autor: Administrator
6 PRZYSMAKÓW AUSTRALII
Ten różnorodny kraj, w którym zobaczyć można zarówno majestatyczne budowle jak i najbardziej egzotyczne zwierzęta, może zachwycić Cię równie niezwykłą kuchnią.
Ten różnorodny kraj, w którym zobaczyć można zarówno majestatyczne budowle jak i najbardziej egzotyczne zwierzęta, może zachwycić Cię równie niezwykłą kuchnią.
Australia jest miejscem, w którym potrawy są mieszanką zróżnicowanych smaków, co wynika z położenia geograficznego oraz bogatej historii kraju.
Obecnie kuchnia australijska ze względu na nietypowe połączenia tworzące zupełnie nowy wymiar smakowy, aspiruje do miana najlepszych kuchni świata.
Czego warto tam spróbować?
1. Lamingtony Ciastka w kształcie prostopadłościanu, składające się z polanego czekoladą biszkoptu oraz lukru, obsypane wiórkami kokosowymi.
Zazwyczaj dwa kawałki ciastka przełożone są też dżemem lub kremem. Ten jakże prosty w przygotowaniu deser idealnie pasuje do kawy lub herbaty.
2. Pasta vegemite Pasta o specyficznym smaku, którą dodaje się do zup i sosów, a także smaruje się nią mocno spieczone tosty.
Produkt ten jest bardzo zdrowy, posiada bardzo dużo witaminy B, nie zawiera cukru, ani sztucznych składników.
Jego smak jest dość charakterystyczny, ponieważ jest to ekstrakt z drożdży o dodatku warzyw i przypraw.
3. Anzac biscuit Owsiane ciastka, do których dodaje się kokosa, mąki, a także najdroższego na świecie miodu manuka. Według legendy przepis na ciastka wymyślony został, by mogły przebyć one długą drogę. Matki i żony piekły je dla Australijczyków walczących z Turkami podczas I Wojny Światowej. Stąd nazwa ciastek, która pochodzi od Australian and New Zeland Army Corps (ANZAC).
4. Witchetty grubs Te duże białe larwy ciem, żyjących w korzeniach krzaka nazywanego „Witchetty bush” są bardzo ważną, ponieważ bogatą w proteiny, częścią diety Aborygenów.
Kosztuje się ich na surowo lub po uprzednim podsmażeniu w gorącym popiele ogniska.
Smakują podobnie jak migdały, a ich przypieczona skórka smakiem nie odbiega od skórki smażonego kurczaka.
5. Damper Chleb wypiekany bez dodatku drożdży, sody ani zakwasu.
W jego skład wchodzi mąka, masło, mleko i sól, a pomimo tego jest miękki.
Tradycja mówi, że był on wypiekany przez pasterzy i podróżników, którzy ze względów wagowych, nie mogli nosić ze sobą zbyt dużej ilości składników.
Brali więc ze sobą te, które były im najbardziej potrzebne i w popiołach ogniska wypiekali przepyszny chlebek.
6. Kalmary z solą i pieprzem Danie, które w Australii podawane jest w każdym barze typu Fisch&Chips.
Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy obtoczyć kalmary w mące z pieprzem i solą, a później usmażyć je na głębokim oleju.
W tradycyjnym australijskim barze podają je z frytkami.
Kuchnia australijska zyskuje na popularności, a w związku z tym przybywa tu coraz więcej prawdziwych smakoszy, którzy chcą skosztować tych ciekawych połączeń oraz najlepszej jakości składników.