× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

6 przysmaków Australii

×
Administrator
20-11-2016

Ten różnorodny kraj, w którym zobaczyć można zarówno majestatyczne budowle jak i najbardziej egzotyczne zwierzęta, może zachwycić Cię równie niezwykłą kuchnią.
Australia jest miejscem, w którym potrawy są mieszanką zróżnicowanych smaków, co wynika z położenia geograficznego oraz bogatej historii kraju.
Obecnie kuchnia australijska ze względu na nietypowe połączenia tworzące zupełnie nowy wymiar smakowy, aspiruje do miana najlepszych kuchni świata.

Czego warto tam spróbować?

1. Lamingtony Ciastka w kształcie prostopadłościanu, składające się z polanego czekoladą biszkoptu oraz lukru, obsypane wiórkami kokosowymi.
Zazwyczaj dwa kawałki ciastka przełożone są też dżemem lub kremem. Ten jakże prosty w przygotowaniu deser idealnie pasuje do kawy lub herbaty. 


2. Pasta vegemite Pasta o specyficznym smaku, którą dodaje się do zup i sosów, a także smaruje się nią mocno spieczone tosty.
Produkt ten jest bardzo zdrowy, posiada bardzo dużo witaminy B, nie zawiera cukru, ani sztucznych składników.
Jego smak jest dość charakterystyczny, ponieważ jest to ekstrakt z drożdży o dodatku warzyw i przypraw.

3. Anzac biscuit Owsiane ciastka, do których dodaje się kokosa, mąki, a także najdroższego na świecie miodu manuka. Według legendy przepis na ciastka wymyślony został, by mogły przebyć one długą drogę. Matki i żony piekły je dla Australijczyków walczących z Turkami podczas I Wojny Światowej. Stąd nazwa ciastek, która pochodzi od Australian and New Zeland Army Corps (ANZAC).

4. Witchetty grubs Te duże białe larwy ciem, żyjących w korzeniach krzaka nazywanego „Witchetty bush” są bardzo ważną, ponieważ bogatą w proteiny, częścią diety Aborygenów.
Kosztuje się ich na surowo lub po uprzednim podsmażeniu w gorącym popiele ogniska.
Smakują podobnie jak migdały, a ich przypieczona skórka smakiem nie odbiega od skórki smażonego kurczaka.

5. Damper Chleb wypiekany bez dodatku drożdży, sody ani zakwasu.
W jego skład wchodzi mąka, masło, mleko i sól, a pomimo tego jest miękki.
Tradycja mówi, że był on wypiekany przez pasterzy i podróżników, którzy ze względów wagowych, nie mogli nosić ze sobą zbyt dużej ilości składników.
Brali więc ze sobą te, które były im najbardziej potrzebne i w popiołach ogniska wypiekali przepyszny chlebek.

6. Kalmary z solą i pieprzem Danie, które w Australii podawane jest w każdym barze typu Fisch&Chips.
Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy obtoczyć kalmary w mące z pieprzem i solą, a później usmażyć je na głębokim oleju.
W tradycyjnym australijskim barze podają je z frytkami.
Kuchnia australijska zyskuje na popularności, a w związku z tym przybywa tu coraz więcej prawdziwych smakoszy, którzy chcą skosztować tych ciekawych połączeń oraz najlepszej jakości składników.

BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów