× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

5 przysmaków kuchni uzbeckiej

×
Administrator
04-12-2016
Choć bazary kipią mnóstwem warzyw, owoców i ziół to w Uzbekistanie trudno znaleźć wyrafinowane danie.
Kuchnia ta charakteryzuje się prostotą i kilkoma głównymi potrawami.
Bardzo charakterystyczne są tu dania mięsne, które zazwyczaj gotowane są na parze, bądź smażone są na grillu.
Uzbecy uwielbiają baraninę i wołowinę z dodatkiem ryżu, moszu lub białego grochu.
Najchętniej piją natomiast napar z bazylii i brandy.
Mimo prostoty i skromności można zjeść tutaj naprawdę pyszne i aromatyczne potrawy.

Czego warto spróbować?
1. Lepioszka Płaski okrągły placek, wypiekany w piecu, który podaje się do każdego posiłku. Ten uzbecki chlebek to absolutna podstawa tamtejszego świata kulinarnego. W środku ma on wgłębienie asygnowane odpowiednią pieczęcią.
2. Lagman Gęsta zupa z dużą ilością baraniny oraz tradycyjnych uzbeckich ziół. Jest bardzo pożywna i dobrze rozgrzewa co sprawia, że najczęściej podaje się ją w zimowe lub chłodniejsze wieczory. Podaje się ją zarówno w wyśmienitych restauracjach, jak i w przydrożnych barach.
3. Dimlama Jest daniem jednogarnkowym, które bardzo łatwo przyrządzić. Znajduje się tam mięso jagnięce lub wołowe i mnóstwo warzyw. Danie to najczęściej przygotowuje się latem lub wiosną, ponieważ właśnie wtedy jest największy wybór świeżych warzyw. 4. Plov Danie złożone z ryżu lub bulguru, do którego dodaje się wcześniej usmażoną na oliwie baraninę lub rybę. Mięso można też ugotować w rosole. Do tego dania dodaje się marchew lub inne korzenne warzywa. Była to najsłynniejsza potrawa kuchni uzbeckiej w XVI-XVII wieku.
5. Chanum Bardzo łatwa w przygotowaniu rolada gotowana na parze. W ciasto przygotowane z mąki, jajek, wody i oleju wkładamy pokrojone ziemniaki i cebulę, a następnie gotujemy to na parze przez 30 minut. Podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego.

Jeśli chcesz skosztować tych przysmaków i poznać niesamowitą uzbecką kulturę oraz na własnej skórze przekonać się czym jest przygoda życia... Jeśli chcesz poznać uzbeckie smaki wybierz się z nami na wycieczkę do uzbekistanu.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów