× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

5 przysmaków kuchni uzbeckiej

×
Administrator
04-12-2016
Choć bazary kipią mnóstwem warzyw, owoców i ziół to w Uzbekistanie trudno znaleźć wyrafinowane danie. Kuchnia ta charakteryzuje się prostotą i kilkoma głównymi potrawami. Bardzo charakterystyczne są tu dania mięsne, które zazwyczaj gotowane są na parze, bądź smażone są na grillu. Uzbecy uwielbiają baraninę i wołowinę z dodatkiem ryżu, moszu lub białego grochu. Najchętniej piją natomiast napar z bazylii i brandy. Mimo prostoty i skromności można zjeść tutaj naprawdę pyszne i aromatyczne potrawy. Czego warto spróbować? 1. Lepioszka Płaski okrągły placek, wypiekany w piecu, który podaje się do każdego posiłku. Ten uzbecki chlebek to absolutna podstawa tamtejszego świata kulinarnego. W środku ma on wgłębienie asygnowane odpowiednią pieczęcią. 2. Lagman Gęsta zupa z dużą ilością baraniny oraz tradycyjnych uzbeckich ziół. Jest bardzo pożywna i dobrze rozgrzewa co sprawia, że najczęściej podaje się ją w zimowe lub chłodniejsze wieczory. Podaje się ją zarówno w wyśmienitych restauracjach, jak i w przydrożnych barach. 3. Dimlama Jest daniem jednogarnkowym, które bardzo łatwo przyrządzić. Znajduje się tam mięso jagnięce lub wołowe i mnóstwo warzyw. Danie to najczęściej przygotowuje się latem lub wiosną, ponieważ właśnie wtedy jest największy wybór świeżych warzyw. 4. Plov Danie złożone z ryżu lub bulguru, do którego dodaje się wcześniej usmażoną na oliwie baraninę lub rybę. Mięso można też ugotować w rosole. Do tego dania dodaje się marchew lub inne korzenne warzywa. Była to najsłynniejsza potrawa kuchni uzbeckiej w XVI-XVII wieku. 5. Chanum Bardzo łatwa w przygotowaniu rolada gotowana na parze. W ciasto przygotowane z mąki, jajek, wody i oleju wkładamy pokrojone ziemniaki i cebulę, a następnie gotujemy to na parze przez 30 minut. Podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego. Jeśli chcesz skosztować tych przysmaków i poznać niesamowitą uzbecką kulturę oraz na własnej skórze przekonać się czym jest przygoda życia... Polecamy tę wycieczkę: https://logostour.pl/uzb-pus17?q=UZBEKISTAN
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów