× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

5 Potraw - Mauritius

×
23-01-2018
Podróż na Mauritius to nie tylko świetna okazja aby wypocząć na pięknej plaży i zanurzyć się w ciepłej wodzie Oceanu Indyjskiego. Wyprawa na tę niezwykłą wyspę pozwoli też poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i spróbować smaków, których próżno szukać w innych zakątkach świata.  Kuchnia maurytyjska nie bez powodu uważana jest bowiem za jedną z najlepszych kuchni kreolskich świata. Stanowi unikalne połączenie kuchni afrykańskiej, francuskiej, chińskiej i indyjskiej. Z tej niezwykłej mieszanki powstało wiele potraw charakterystycznych właśnie dla tej niewielkiej wyspy. Oto kilka z nich, których podczas pobytu na Mauritiusie koniecznie musi spróbować każdy poszukiwacz kulinarnych wrażeń.

1)    Sałatka Milionera
Głównym składnikiem tej sałatki jest prawdziwy przysmak Mauritiusa – serce palmy. Aby mogło trafić na talerze, poświęcić trzeba całe, rosnące około czterech lat drzewo. Na wyspie znajdziemy liczne plantacje palmowe, które działają po to, aby pozyskiwać serca palm. Tylko jedna trzecia serca nadaje się do spożycia – po wydobyciu go z wnętrza pnia, przechowuje się go w mleku, aby nie stracił swojej jasnej barwy. Serce palmy ma bardzo delikatny smak. W „Sałatce Milionera” miesza się je z rybami i różnymi owocami morza. Nazwa tej sałatki nie jest przypadkowa – zamówienie jej w restauracji może nadszarpnąć zawartość naszego portfela. Tego wyjątkowego przysmaku z pewnością warto jednak spróbować.

2)    Dholl Puri
To ulubiona przekąska mieszkańców wyspy. Dholl puri to naleśnik przyrządzony ze zmielonego żółtego groszku i nadziewany curry z fasoli oraz kreolskim sosem pomidorowym rougaile. Zawinięty w gazetę przysmak można kupić na licznych stoiskach ulicznych w niemal każdym zakątku wyspy. Jak wybrać stragan, na którym dostać można najsmaczniejsze dholl puri? Wystarczy spojrzeć na długość stojących przed nimi kolejek i udać się tam, gdzie ustawia się najwięcej zwolenników tego dania.

3)    Mazavaroo
Mazavaroo to nie danie samo w sobie, a popularny dodatek, którego Maurytyjczycy używają do niemal każdego dania – od popularnych na wyspie curry, ryb, aż po owoce (na przykład mango) i kanapki. Mazavaroo to rodzaj pasty ze zmielonego lub posiekanego chili. Wielbiciele pikantnych dań mogą zaopatrzyć się w buteleczkę tego specjału na lokalnych targach i zabrać jego wyjątkowy smak do domu. Ci, którzy wolą potrawy łagodniejsze w smaku potrawy nie musza się jednak obawiać – większość dań można zamówić bez tego ostrego dodatku.

4)    Alouda
Pora na chwilę orzeźwienia! Alouda to różowy napój przyrządzany z mleka, słodkiego syropu (najczęściej różanego, truskawkowego lub waniliowego), nasion bazylii i agaru, podawany zazwyczaj z dużą ilością kostek lodu. Można dostać go na ulicznych straganach – ten najlepszy serwowany jest podobno na targu w Port Louis. Słodki, ale też orzeźwiający napój fantastycznie sprawdza się podczas upalnego dnia. A takie na tej tropikalnej wyspie zdarzają się bardzo często.

5)    Gateau Piment
Gateau piment to kolejny przykład fantastycznego maurytyjskiego street foodu. Sprzedawane w małych, papierowych torebkach, te pikantne ciastka z solidną zawartością chili to uwielbiana przez mieszkańców przekąska. Przyrządza się je ze zmielonego żółtego groszku, czerwonych lub zielonych papryczek chili, kolendry, cebuli i kuminu. Powstałą z tych składników masę formuje się w niewielkie kulki i smaży na głębokim tłuszczu. To kolejny dowód na to, że mieszkańcy wyspy najbardziej upodobali sobie ostre smaki.


BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów