× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  





POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

PODZIEL SIĘ
NAJLEPSZYMI ZDJĘCIAMI
Z WYCIECZEK

WYMIENIAJ OPINIE,
DZIEL SIĘ WRAŻENIAMI
I ZDOBYWAJ WIEDZĘ

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

3 przysmaki, których musisz skosztować w Gruzji

×
LogosTour
16-06-2016
Chaczapuri - najpopularniejszy chlebek w Gruzji Niezależnie od regionu Gruzji z łatwością kupisz smakowity, chrupiący placek z serem - chaczapuri. Jest łatwo dostępny, sycący i bardzo smaczny. Występuje w kilku formach: - chaczapuri imeruli - z zapieczonym w środku wybornym serem, - chaczapuri megruli - z serem żółtym na wierzchu, nieco przypominający pizzę, - chaczapuri adżaruli - w kształcie łódki, z jajkiem wbitym na wierzch i odrobiną rozpuszczonego masła. Chaczapuri szybko zaspokaja głód i z łatwością zabierzesz je na górską wyprawę. Chinkali, czyli pierożki-sakiewki Duże pierożki w kształcie sakiewek to danie tradycyjnie spożywane w gronie przyjaciół. Zaskakują swoim rozmiarem i wybornym smakiem. W cieście znajduje się zazwyczaj mięso wołowe lub wieprzowe, a w wersji wegetariańskiej - ser lub grzyby. Chinkali je się w specyficzny sposób: najpierw przez niewielki otwór wysysa się rosół, który wydzielił się z mięsa podczas gotowania, a następnie zjada się całość. Grubą końcówkę najczęściej zostawia się na talerzu. Chinkali zwykle jest podawane z aromatycznym sosem z kolendry, który wspaniale podkreśla ich smak. Czurczchela - słodycz nanizana na sznurek Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, bez wahania sięgnij po czurczchelę. Choć wyglądem przypomina nieco kiełbasę, to smakiem przewyższa łakocie od znanych firm. Czurczchelę od setek lat wytwarza się w ten sam sposób: nawleczone na nitkę połówki orzechów włoskich zanurza się w gęstym syropie z soku z winogron. Następnie wiesza się je i pozostawia do wyschnięcia, dzięki czemu zyskują charakterystyczny kształt. Jedz je bez obaw - zanim trafią na talerz, sznurek jest usuwany. Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając delikatny owocowy posmak. Oczywiście, pamiętaj też o słynnym gruzińskim winie. Pasuje do niemal wszystkiego i jest świetną pamiątką z podróży.

Kuchnia Gruzinów zajmuje szczególne miejsce w ich tradycji i jest zupełnie niepowtarzalna. Łagodny, zróżnicowany klimat Gruzji oraz bogactwo świeżych produktów gwarantuje, że po każdym posiłku będziesz syty i zadowolony. W dodatku Gruzini uchodzą za jednych z najbardziej gościnnych narodów na świecie. Nie zdziw się, jeśli otrzymasz zaproszenie na suprę – wyjątkowo wystawną ucztę, podczas której z pewnością skosztujesz wielu aromatycznych potraw.
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów