× ZAMKNIJ

STWÓRZ SWÓJ PROFIL KLIENTA

ZAREJESTRUJ SIĘ, ABY DODAĆ OPINIĘ

DOŁĄCZ DO ZAUFANEJ
SPOŁECZNOŚCI LOGOSTOUROWICZÓW!

Pragniemy, aby opinie wyświetlane na naszej stronie były wiarygodne. Załóż konto i dołącz do społeczności LogosTourowiczów.

Poza imieniem nie upubliczniamy żadnych Twoich danych osobowych w naszym serwisie.


  lub  


Stwórz profil przy użyciu adresu e-mail
Stwórz profil przez Facebooka

  lub  



Administratorem danych jest Biuro Turystyki ZNP LogosTour Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33, 00-379 Warszawa, adres e-mail: biuro@logostour.pl. Kontakt do inspektora ochrony danych – e-mail: iod@logostour.pl. Dane osobowe będą przetwarzane w celach związanych z utworzeniem konta w serwisie www.logostour (usługa świadczona drogą elektroniczną) na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej jako RODO) oraz otrzymywania newslettera – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Dane osobowe dla pierwszego z celów będą przetwarzane do czasu rozwiązania umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną, natomiast dla drugiego celu – do czasu wycofania zgody. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom administratora danych, jak też podmiotom udzielającym wsparcia temu administratorowi na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do Pani/Pana danych oraz prawo żądania ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych dla celów marketingu bezpośredniego. W zakresie, w jakim podstawą przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest zgoda, ma Pani/Pan prawo wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. W zakresie, w jakim Pani/Pana dane są przetwarzane w celu zawarcia i wykonywania umowy lub przetwarzane na podstawie zgody – przysługuje Pani/Panu także prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od administratora Pani/Pana danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych. Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
POTWIERDŹ SWOJEGO MAILA
Dziękujemy za rejestrację. Aby kontynuować potwierdź wiadomość, którą wysłaliśmy na Twoją skrzynkę mailową:
example@gmail.com

Nie otrzymałeś wiadomości? Sprawdź skrzynkę SPAM.

WSPOMNIENIA ZAMKNIĘTE
W ZDJĘCIACH

NIEZWYKŁE MIEJSCA,
I WSPANIAŁE WAKACJE

DOŁĄCZ DO ELITARNEJ
GRUPY PASJONATÓW
PODRÓŻY

Gdzie, kiedy i co zjeść w Meksyku?

×
Administrator
09-10-2016
Gdzie? Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na świecie. Zawsze świeże owoce, warzywa i mnóstwo ulicznego jedzenia to coś, co przyciąga uwagę turystów. Można tam zjeść wszystko! Jeśli chodzi o wybór miejsca, gdzie zjeść, należy kierować się tą samą zasada, która jest przypisana do całego globu - jemy tam, gdzie jedzą wszyscy. Meksykanie najczęściej stołują się w comedores, gdzie często można na własne oczy podglądać pracę kucharzy. W kurortach nadmorskich warto jest spróbować owoców morza, w miejscowościach górskich natomiast lepiej tego unikać. Kiedy? Posiłek prawdziwego Meksykanina składa się z 3 posiłków dziennie: el desayuno (śniadanie), la comida (obiad) i la cena (kolacja). Podczas pierwszego posiłku najczęściej pija się herbatę lub kawę w towarzystwie pan dulce (rodzaj słodkiego pieczywa). Na śniadanie często serwuje się także jaja przyrządzone na wiele sposobów, różne mięsa i wędliny ewentualnie owocową sałatkę lub owsiankę. Pora obiadowa to czas między 13:00 a 16:00. Często restauracje oferują gotowe zestawy - menú del día, który składa się najczęściej z kawy, dania głównego i zupy. Warto też skorzystać z tzw. comida corrida. Jest to zestaw obiadowy w bardzo przystępnej cenie, w którym mogą się znaleźć prawdziwe rarytasy! Idealną przekąską na lżejszą kolację będą papryczki. W przypadku gdy nie lubimy ostrych rzeczy, najbezpieczniej jest zapytać kelnera czy są dulce (słodkie), picante (ostre) czy muy picante (bardzo ostre). W przypadku gdy okażą się jednak zbyt ostre, najlepiej zjeść odrobinę śmietany, co załagodzi uczucie ostrości, ewentualnie zawsze sprawdzą się refrescos (zimne napoje) lub soki owocowe. Jeśli chodzi o napoje to koniecznie trzeba spróbować atole - słodki, gorący napój, zagęszczony ciastem kukurydzianym z różnymi dodatkami: czekolady, cynamonu, owoców. Dobrą zabawę urozmaici lokalny mezcal - narodowa wódka meksykańska o lekko słomkowym kolorze, z larwą gąsienicy w środku. Co? Poniżej kilka sztandarowych dań i przysmaków kuchni meksykańskiej (wraz z wymową), których trzeba spróbować! - Tortilla (tortija) - cienki meksykański placek ,odpowiednik naszego chleba. Zrobiony z mąki kukurydzianej lub pszennej. - Fajita (fahita) - mięso, papryka i cebula - wszystko pocięte w paski i smażone w marynacie na gorącej, żeliwnej patelni, w taki sposób podawane. Do tego osobno tortille, na które nakładamy to właśnie nadzienie. - Enchilada (enczilada) - jest to farsz zawinięty w tortillę, całość oblana sosem głównie pomidorowym i posypana serem. Danie zapiekane w piecu. - Tacos (takos) - małe placki tortilli kukurydzianej z nadzieniem mięsnym (kurczak, wieprzowina, wołowina), podawane z salsą. - Jalapeno (halapenio) - zielone pikantne papryczki, popularne jako dodatek do dań w celu nadania nie tylko ostrości, ale też charakterystycznego smaku. - Chiles rellenos (cziles rejenos) - faszerowane białym serkiem, panierowane i smażone na głębokim oleju papryczki jalapeno. - Quesadilla (kesadija) - to dwie tortille, przełożone żółtym serem i różnymi dodatkami np. mięso, cebula, papryka itp. Wszystko zapiekane jest na patelni lub grillu. Podaje się ją pociętą w trójkąty w zestawie z różnymi sosami - Ceviche (sewicze) - marynowana w przyprawach, przeważnie surowa ryba lub owoce morza. Podawane w formie sałatki. Zasmakuj prawdziwego Meksyku - meksyk wycieczki z Logostour!
BIURO NAGRADZANE
Złota Statuetka – Lider Polskiego Biznesu
Kryształowy Globus – nagroda Fair Play polskiej turystyki
Gazela Biznesu
Róża Kolumba
Lider Polskiej Turystyki
Ambasador Polskiej Gospodarki
Laur Klienta – Podróże dla Koneserów