GDZIE, KIEDY I CO ZJEŚĆ W MEKSYKU?

GDZIE, KIEDY I CO ZJEŚĆ W MEKSYKU?

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na świecie. Zawsze świeże owoce, warzywa i mnóstwo ulicznego jedzenia to coś, co przyciąga uwagę turystów.

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na świecie. Zawsze świeże owoce, warzywa i mnóstwo ulicznego jedzenia to coś, co przyciąga uwagę turystów. Można tu zjeść wszystko! 

Jeśli chodzi o wybór miejsca na posiłek, należy kierować się tą samą zasada, która jest przypisana do całego globu - jemy tam, gdzie jedzą lokalni mieszkańcy.
Meksykanie najczęściej stołują się w comedores, gdzie często można na własne oczy podglądać pracę kucharzy. W kurortach nadmorskich warto jest spróbować owoców morza, w miejscowościach górskich natomiast lepiej tego unikać.

Dzienna dieta prawdziwego Meksykanina składa się z 3 posiłków dziennie: el desayuno (śniadanie), la comida (obiad) i la cena (kolacja). Podczas pierwszego posiłku najczęściej pija się herbatę lub kawę w towarzystwie pan dulce (rodzaj słodkiego pieczywa). Na śniadanie często serwuje się także jaja przyrządzone na wiele sposobów, różne mięsa i wędliny, ewentualnie owocową sałatkę lub owsiankę. Pora obiadowa to czas między 13:00 a 16:00. Często restauracje oferują gotowe zestawy - menú del día, który składa się najczęściej z kawy, dania głównego i zupy. Warto też skorzystać z tzw. comida corrida. Jest to zestaw obiadowy w bardzo przystępnej cenie, w którym mogą się znaleźć prawdziwe rarytasy! Idealną przekąską na lżejszą kolację będą papryczki. W przypadku gdy nie lubimy ostrych rzeczy, najbezpieczniej jest zapytać kelnera czy są dulce (słodkie), picante (ostre) czy muy picante (bardzo ostre). W przypadku gdy okażą się jednak zbyt ostre, najlepiej zjeść odrobinę śmietany, co załagodzi uczucie ostrości, ewentualnie zawsze sprawdzą się refrescos (zimne napoje) lub soki owocowe.

Jeśli chodzi o napoje to koniecznie trzeba spróbować atole - słodki, gorący napój, zagęszczony ciastem kukurydzianym z różnymi dodatkami: czekolady, cynamonu, owoców. Dobrą zabawę urozmaici lokalny mezcal - narodowa wódka meksykańska o lekko słomkowym kolorze, z larwą gąsienicy w środku.

Poniżej kilka sztandarowych dań i przysmaków kuchni meksykańskiej (wraz z wymową), których trzeba spróbować! 

  • Tortilla (tortija) - cienki meksykański placek ,odpowiednik naszego chleba. Zrobiony z mąki kukurydzianej lub pszennej.
  • Fajita (fahita) - mięso, papryka i cebula - wszystko pocięte w paski i smażone w marynacie na gorącej, żeliwnej patelni, w taki sposób podawane. Do tego osobno tortille, na które nakładamy to właśnie nadzienie.
  • Enchilada (enczilada) - jest to farsz zawinięty w tortillę, całość oblana sosem głównie pomidorowym i posypana serem. Danie zapiekane w piecu.
  • Tacos (takos) - małe placki tortilli kukurydzianej z nadzieniem mięsnym (kurczak, wieprzowina, wołowina), podawane z salsą. -
  • Jalapeno (halapenio) - zielone pikantne papryczki, popularne jako dodatek do dań w celu nadania nie tylko ostrości, ale też charakterystycznego smaku.
  • Chiles rellenos (cziles rejenos) - faszerowane białym serkiem, panierowane i smażone na głębokim oleju papryczki jalapeno.
  • Quesadilla (kesadija) - to dwie tortille, przełożone żółtym serem i różnymi dodatkami np. mięso, cebula, papryka itp. Wszystko zapiekane jest na patelni lub grillu. Podaje się ją pociętą w trójkąty w zestawie z różnymi sosami
  • Ceviche (sewicze) - marynowana w przyprawach, przeważnie surowa ryba lub owoce morza. Podawane w formie sałatki.

Zasmakuj prawdziwego Meksyku podczas wyczieczki do Mekyku z LogosTour!

footer-phone
Infolinia i rezerwacja:
801 011 864
pon.-pt.: 9:00 - 17:00
sob.: NIECZYNNE
footer-pin
Oddziały i biura sprzedaży LogosTour: